Zoeken
  • Nienke van Wanroij

Zelfweetdag

Afgelopen vakantie was het weer zover. Onze dochters van bijna 10 en 8 wilden heel graag een zelfweetdag. Hoe we daar ooit mee begonnen zijn weet ik niet meer, maar ik weet dat het beide keren een groot succes is geweest. Er zijn natuurlijk wel wat regels aan verbonden:


· Dat wat ze willen moet wel veilig zijn

· Ze zijn niet de baas over ons als ouders

· Er mogen niet bewust dingen kapot worden gemaakt

· Wat betreft ontbijt, lunch en diner moeten ze grotendeels op 1 lijn zittenDagen van te voren werden er al plannen gemaakt, die vooral met snoepen en beeldschermen te maken hadden. Ze zouden er helemaal hun dag van maken. Zo begonnen we de dag met een ontbijt van wentelteefjes, waar de meiden maar ook wij heerlijk van genoten. Na het eten werd er natuurlijk gebeeldschermd en daar hoorde ook af en toe een snoepje bij. En dan verbaas ik me erover hoe spannend ze het dan soms vinden om het zelf te pakken. Het zit er zo in om het eerst te vragen.


Tussen de middag wilde de 1 heel graag poffertjes en de ander een tosti, in eerste instantie vond ik dit niet nodig, maar daar werd ik op de vingers getikt: mama het is zelfweetdag en dan mogen wij dus kiezen. Ik kon ze niet anders dan gelijk geven. Maar dan blijkt dus ook dat ik het zelf niet gewend ben.


’s Middags kwam de oudste aan mij vragen of ze Animal Crossing op de Switch mocht doen. Na 3 keer gevraagd te hebben wat ze zei, waarbij ze steeds harder ging praten, had ze door waar ze mee bezig was. Ze was het aan het vragen terwijl ze het zelf mocht weten. Gelukkig kon ze er ook wel om lachen.


’s Avonds wilden de meiden bij de Beren eten. En daar hebben we alle vier van genoten, we hadden echter wel de afspraak gemaakt dat er tijdens het eten geen beeldscherm gebruikt mocht worden. Daar waar de meiden het mee eens.


Ik vind zo’n zelfweetdag heel leerzaam, zowel voor de kinderen als voor ons als ouders. Ik heb gezien hoe goed onze meiden zelf hun grenzen kunnen stellen, waar ik natuurlijk heel trots op ben. Ik heb ook gezien hoe lastig ik het vind om dingen los te laten, ik ben deze dag wel vaker op mijn vingers getikt met de opmerking dat het zelfweetdag was en ik dus geen toestemming hoefde te geven. Aan de andere kant vond vooral de oudste het heel lastig om haar eigen gang te gaan, zij zocht af en toe nog onze bevestiging. Tot slot heb ik geleerd hoe belangrijk ik het vind om tijd met elkaar door te brengen zonder beeldschermen, ik miste het contact dat we normaalgesproken hebben, en gelukkig hadden de meiden het ook door dat het met minder beeldschermen gezelliger was in huis.


Kortom we kunnen het iedereen aanraden om af en toe een zelfweetdag te doen voor de kinderen. Het is heel leerzaam en ook heel erg leuk. Bij ons volgen er zeker meer.


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven