Zoeken
  • Nienke van Wanroij

Spiegeltje, spiegeltje.......

Waar kinderen heel goed in zijn, is hun ouders of leerkracht een spiegel voor houden. Als ouder heb je het vast wel eens meegemaakt: je komt gehaast uit je werk, je haalt de kinderen van de opvang, terwijl je tussendoor ook nog een boodschap doet. Druk, druk, druk, en dan zijn je kinderen ook nog eens vervelend…. Maar is dat wel zo? Zijn je kinderen vervelend, of worden ze extra vervelend doordat ze een reactie op jou geven. Een andere vraag die je jezelf kunt stellen: zijn je kinderen vervelend of doen ze vervelend? Dat is een hele andere manier van kijken. Hier zal ik een andere keer een blog aan wijden.

Waar ik nu aandacht aan wil besteden is de uitspraak: opvoeden is voorleven. En ik denk dat dat een hele ware uitspraak is. Wanneer je iets van je kind of kinderen gedaan wilt krijgen, waarbij je zelf het verkeerde voorbeeld geeft, dan wordt het heel moeilijk om je kind te laten luisteren. En natuurlijk hebben wij als ouder meer rechten en beslisbevoegdheid dan onze kinderen, maar we moeten wel de juiste signalen uitzenden.

Wanneer een kind zich aan een bepaalde schermtijd moet houden, en hij zijn ouders of 1 van beide ouders veel langer ziet beeldschermen is dit lastig te verkroppen voor een kind.


Ditzelfde geldt voor kinderen die niet luisteren. In de huidige maatschappij gebeurt het vaak dat we als ouders met heel veel dingen tegelijk bezig zijn. En dat terwijl er overal te lezen valt dat multitasken vaak niet werkt. Wanneer we dan zo druk bezig zijn, lukt het soms niet om bewust naar onze kinderen te luisteren, wanneer ze graag hun verhaal kwijt willen of iets willen vragen. Kunnen we dan van onze kinderen verwachten dat ze meteen luisteren wanneer wij dat willen? Vaak doen kinderen en dan ook nog eens onbewust, ons als ouders na.


Het perfectionisme van een ouder kan een kind ook in de weg zitten. Wanneer je als kind altijd ziet dat alleen het beste uit jezelf halen goed genoeg is, en dit door de ouder ook nog eens wordt versterkt, kan dit voor faalangst bij het kind zorgen. Wanneer je kind uit zichzelf al perfectionistisch is, werkt dit dus dubbelop.


Met deze blog wil ik de aandacht graag vestigen op twee dingen. Ten eerste: vraag je af waarom een kind niet luistert. Zend je eventueel tegenstrijdige signalen uit? Doe je wat je zegt en zeg je wat je doet? Is het duidelijk voor een kind met welke reden de ouder eventueel op een andere manier handelt?

Het tweede punt waar ik de aandacht op wil vestigen is het feit dat je ook van je kinderen kunt leren. Zij laten soms zien waar je zelf op vastloopt. Bij een faalangstig kind is het bijvoorbeeld goed om te kijken of 1 of beide ouders dit herkent bij zichzelf en dit onbewust versterkt bij het kind. En wanneer je kind drukker is dan normaal, hoe zit het dan met jouw stressbalans?


De uitspraak opvoeden is voorleven wil ik dan ook uitbreiden: opvoeden is voorleven maar ook in de spiegel kijken.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven