Zoeken
  • Nienke van Wanroij

Ruim je rotzooi op!

Er is waarschijnlijk geen ouder die deze zin nog nooit heeft gezegd. En er is zijn natuurlijk nog veel meer van dit soort zinnen:


· Hang je jas op!

· Doe de afwas!

· Doe je huiswerk!

· Luister naar me!

· Haal je voeten van de tafel!9 van de 10 keer zal je kind de door jou gegeven opdrachten niet of met veel gemopper uitvoeren. En zeg eens eerlijk, communiceer jij ook op deze manier met je partner, je ouders, je vrienden of je collega’s. En wanneer iemand zo tegen jou praat, ben jij dan geneigd “de opdracht” uit te voeren?

Wat zou deze manier van communiceren met je kind doen? En wat zou er gebeuren als je anders zou gaan communiceren?


Deze manier van communiceren zie je ook vaak tussen kinderen onderling. Stop, hou op! Laat me los! Ga weg! Stop met irriteren! Etc. Deze manier van communiceren is ons met de paplepel ingegoten. Een kind wordt al van jongs af aan aangeleerd om: “Stop hou op!”, wanneer iemand iets vervelends doet.


Wat zou er gebeuren als we de manier van communiceren veranderen? Zoals ik in het beginstukje al heb geschreven, is de manier waarop we met andere volwassenen communiceren vaak anders. En wat is er dan anders? Over het algemeen gebruiken we in de volwassen communicatie vaak ik-boodschappen, de gebiedende zinnen worden sowieso bijna nooit gebruikt.


Hoe zou je kind reageren wanneer je de volgende keer dat je een jas op een verkeerde plek ziet liggen zou zeggen: ik voel me fijner in een opgeruimd huis, daarom heb ik vanochtend de woonkamer helemaal netjes gemaakt. Ik zou het dan ook fijn vinden wanneer je je jas aan de kapstok hangt. Een ander voorbeeld is: ik heb het idee dat ik niet gehoord word, terwijl ik je iets wil vertellen dat ik heel belangrijk vind, dus ik zou het fijn vinden wanneer je luistert.


Wanneer twee kinderen ruzie hebben en de een wil dat de ander stopt, kan het kind dat wil dat het stopt zeggen: Je doet me pijn, dus ik wil graag dat je er mee stopt. Ik word er boos van dat je me zit te irriteren, en ik wil geen ruzie. Dus ik zou willen dat je er mee stopt.


Dus ouders die dit blog lezen: Ga er mee aan de slag! Oh nee ik bedoel: Ik zou het leuk vinden wanneer je je bewust wordt van het gebruik van ik-boodschappen en je hier ook de voordelen van gaat inzien. Want dat is het doel waarvoor ik blogs schrijf: mensen aan het denken zetten.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven