Zoeken
  • Nienke van Wanroij

Regie of nie

Niet alleen op mijn werk ben ik bezig met opvoeden, maar ook thuis. Ik woon met mijn man en onze twee dochters van 9 en 8 jaar. Ik kan dus wat ik aan ouders vertel thuis zelf in de praktijk brengen. En dan ligt natuurlijk de nadruk op het woordje kan, want soms communiceer ik ook niet zo handig.
Vroeger liet ik me bij het uit bed halen van de meiden nog weleens verleiden tot een welles nietes spelletje. Zij wilden er niet uit, maar ik vond toch dat ze binnen een bepaalde tijd uit bed moesten zijn. Tegenwoordig geef ik ze meer de vrijheid, ze mogen rustiger aan doen, maar dan ga ik alvast naar beneden, en zij hebben de taak om op tijd op school te komen. Zij hebben nu dus meer de regie en het levert mij minder stress en boosheid op. Sinds we dit op deze manier doen, is er veel meer rust in huis in de ochtenden en is het een stuk gezelliger. En bovendien zijn de meiden nog geen enkele keer te laat op school geweest.


Een ander moment waarop het goed werkt om ze zelf de regie te geven is wanneer er opgeruimd moet worden. Het werkt voor kinderen zoveel beter wanneer ze kunnen kiezen wanneer ze beginnen met opruimen. En dan bedoel ik niet dat de rommel een dag moet blijven liggen. Maar het maakt voor mij geen verschil of ze het nu doen, of over 10 minuten. Alhoewel geen verschil, er komt vaak geen ruzie aan te pas wanneer ze gewoon nog even rustig een bladzijde uit kunnen lezen of iets anders af kunnen maken.


Een ander moment waarop de oudste aan tafel een keuze krijgt, is wanneer ze continu haar servetje zit te vouwen. Ze krijgt dan de keuze om of het servetje te houden of een vouwblaadje te krijgen, maar dan kan ze haar mond niet meer afvegen. Het vouwen houdt dan snel op, en die keuze heeft ze snel gemaakt.


Een ander voorbeeld dat ik laatst in een podcast hoorde was het volgende: een kind was aan het spelen op de Ipad, maar het geluid stond nogal hard. Je kan dan als ouder zeggen: doe dat geluid eens zachter. En met een beetje pech, zeg je het als ouder nog 3 keer en blijft het geluid even hard staan. Wanneer je het kind de keuze geeft dat hij of nog even door kan spelen met de Ipad met het geluid op een normaal niveau of dat het anders over 2 minuten afgelopen is, maakt hij zelf de keuze. Mocht de keuze vallen op het geluid hard laten staan, dan moet je natuurlijk wel consequent zijn, en de tablet na 2 minuten weg laten leggen.


En eigenlijk is het heel logisch dat dit zo werkt bij kinderen. Kinderen zijn net volwassenen, maar dan in het klein. En wij als volwassenen willen ook graag de regie houden. Zou het daarom af en toe botsen tussen ouder en kind?

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven