Zoeken
  • Nienke van Wanroij

Nee, dat kan ik niet


Ook al ben ik volwassen, ik hoor het mezelf toch nog te vaak zeggen. Ook kinderen zeggen het geregeld: ik ga het niet doen, want dan kan ik niet. Wat zou er gebeuren wanneer we dit altijd maar zo zouden laten? Zouden kinderen en wijzelf dan nog iets leren?Natuurlijk mogen kinderen en wij als volwassenen iets moeilijk of lastig vinden, maar wanneer is dat een reden om het niet te proberen? Het is altijd

goed om er bij stil te staan of je het wel wilt leren, en of je kind het wil leren. Soms is het wel makkelijk om iets niet te kunnen, of net te doen alsof. Er zijn heel veel mensen die zeggen dat ze niet kunnen koken, maar zouden ze het ook niet kunnen leren onder begeleiding? Ik ben er van overtuigd dat iedereen kan leren koken, maar dan moet je het willen leren. Er moet iets in je manier van denken veranderen. In plaats van te zeggen: ik kan het niet…, zou het moeten worden ik kan het nóg niet. Want dan pas is de weg vrij om te leren. Dan heb je jezelf ervan overtuigd dat je het gaat kunnen, en dat je het dus ook wilt leren.


In de literatuur wordt ook wel over een fixed mindset en een growth mindset gesproken. Met een fixed mindset ben je niet leerbaar, dit kan veel verschillende redenen hebben. Met een growth mindset wil je graag heel veel nieuwe dingen leren. Probeer het maar eens bij jezelf uit. Vraag je bij alles waarvan je zegt: dat kan ik niet, af of het echt zo is, of dat je de zin kunt veranderen door: dat kan ik nóg niet.


Het is ook een goede vraag om bij kinderen te stellen. Wanneer het ene kind zeg: ik kan mijn veters niet strikken, en het andere kind zegt: ik kan mijn veters nóg niet strikken. Wie van de twee zal het eerder leren, en wie van de twee ga je ook helpen om het te leren.


Ditzelfde geldt voor het leren lezen, waar de een op jonge leeftijd al hele boeken leest, leest de ander met heel veel moeite af en toe een zin. Wanneer dat laatste kind in zijn hoofd blijft volhouden ik kan niet lezen, zal het veel lastiger zijn om te gaan oefenen, dan wanneer het kind weet: ik kan nóg niet lezen.


Het woordje nóg kan dus heel veel verschil maken voor iedereen, dus ook voor jou en je kind.


24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven