Zoeken
  • Nienke van Wanroij

Ieder zijn eigen plek

Je eigen plek is eigenlijk maar een vaag begrip. Wanneer is iets je eigen plek en is die eigen plek altijd gelijk? Of heb je meerdere eigen plekken? Ik denk dat dat laatste het geval is. Als kind heb je je eigen plek op school, je eigen plek in je klaslokaal, maar ook je eigen plek in de klas. Je hebt je eigen plek in het gezin waar je vandaan komt, maar ook in de familie daarom heen. Je hebt je eigen plek op de sportclub maar ook in het huis waar je woont. En soms heeft een kind zelfs twee huizen waar hij woont en dus ook twee eigen plekken in huis. Je hebt zelfs bij een teamsport je eigen plek op het veld, en je hebt je eigen plek aan de eettafel. . In sommige gevallen is er letterlijk sprake van een plek, zoals in je kamer of in het klaslokaal. En soms is er sprake van een eigen plek in een systeem.Een systeem als onderwerp van de systeemtheorie wordt gezien als een geheel van elementen die elkaar beïnvloeden en een geïntegreerd geheel vormen. En dat is dus een hele mond vol. Iets simpeler gezegd bestaat een systeem in de systeemtheorie uit verschillende mensen die onderling verbonden tot 1 geheel en die elkaar beïnvloeden. De systeemtheorie gaat er vanuit dat iedereen de juiste plek in moet nemen binnen zo’n systeem omdat er anders spanning ontstaan.


Tot een paar jaar geleden had ik nog nooit van deze theorie gehoord, maar het kan op een hele simpele manier in het dagelijkse leven worden toegepast en kan voor heel veel rust zorgen tijdens het avond eten.


Ik denk dat dit iets meer uitleg vergt. Van vroeger uit zorgt de vader in een gezin ervoor dat het gezin beschermt wordt voor gevaar van buitenaf. De moeder is meer naar binnen gericht en zorgt ervoor dat het binnen het gezin veilig is. Mocht vader wegvallen, dan neemt moeder de rol van beschermer naar buiten toe op zich. Wanneer moeder ook wegvalt, dan zal het oudste kind deze plek innemen en ga zo maar verder. De plekken in het gezin zijn dan ook genummerd: vader staat op plek 1, moeder staat op plek 2, oudste kind staat op plek 3, tweede kind staat op plek 4, het derde kind staat op plek 5, en daarna volgen indien er meer kinderen zijn weer de plekken 3 tot en met 5.


Wanneer je deze theorie toepast bij de tafelschikking in het traditionele gezin betekent dat moeder links van vader zit, vervolgens zit het oudste kind tegenover de moeder en het jongste kind tegenover de vader. Vroeger zaten onze meiden tegenover elkaar, en wisselden mijn man en ik iedere dag van plek omdat de meiden zo hun voorkeuren hadden naast wie ze wilden zitten. Sinds wij naast elkaar zitten, en onze oudste dochter tegenover mij zit, is het veel rustiger en gezelliger aan tafel, en kan ook iedereen zijn zegje doen. Bij ons werkte het heel goed, dus probeer het eens uit wanneer er problemen zijn tijdens de maaltijd.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven