Zoeken
  • Nienke van Wanroij

Focus op kwaliteit

Weet je nog? Je was net voor de eerste keer ouder geworden, van het allerliefste en mooiste kindje van de hele wereld. Wat was je trots, vooral op je kind. Want deed je het zelf wel goed? En daar kwamen de vragen van andere ouders bij, al dan niet goed bedoeld: rolt hij nu nog steeds niet om, slaapt hij nu nog niet op zijn eigen kamer, geef je geen borstvoeding, schuift hij alleen maar op zijn billen. Soms waren dat best confronterende vragen omdat je nog steeds wist dat jouw kind de allerliefste en mooiste is. Eigenlijk wilde je vooral aan iedereen vertellen, waarom jouw kindje de beste is.Vaak wordt de reactie van ouders anders wanneer kinderen naar school gaan, en gaan sporten. Er worden ineens door anderen eisen aan je kind gesteld. En je wilt als ouder graag dat je kind aan deze eisen voldoet, want het gevoel bestaat dat je als ouder daarop afgerekend wordt. Maar is het reëel om te denken dat je kind overal de beste in kan zijn? Is het reëel om te bedenken dat je kind over alle kwaliteiten beschikt om zowel op school als tijdens sport uit te blinken? Ik denk dat het antwoord nee is. En dat is heel lastig in de prestatiegerichte maatschappij waarin we leven. Maar waar moet dat heen met de maatschappij wanneer alle kinderen van nu worden opgeleid om met hun hoofd te werken. Er zullen heel veel vacatures onopgevuld blijven op plekken waar we zo hard mensen nodig hebben die met hun handen werken.


Ieder mens heeft bij zijn geboorte een eigen pakketje kwaliteiten mee gekregen, en ik denk dat het voor zowel jong als oud belangrijk is om zijn eigen kwaliteiten te leren kennen, te benutten en soms zelfs uit te buiten. En hoe fijn is het om je kwaliteiten al heel jong te ontdekken. Zelf heb ik mijn kwaliteiten die ik kan inzetten als coach pas heel laat ontdekt. Daarom vind ik het zo ontzettend leuk dat ik nu met kinderen op zoek kan gaan naar hun kwaliteiten. Wanneer je je kwaliteiten kent ga je groeien, het is een absolute boost voor je zelfvertrouwen.


Soms doe ik met ouders die komen voor coaching van hun kind, een kennismakingsspel. Bij dit spel moeten ouders 4 vragenkaarten trekken en deze vragen vervolgens ook beantwoorden. 1 van de vragen is om de letters van de naam van je kind te nemen en hier de kwaliteiten van je kind aan te koppelen. Er komen hier soms verrassende kwaliteiten naar voren. Misschien is dit ook leuk om zelf voor of met je kinderen te doen. En waarom zou je ook niet eens op deze manier op zoek gaan naar je eigen kwaliteiten als ouder of als persoon? Je kind wil je hier vast graag bij helpen.


Het is fijn wanneer je kind op sommige vlakken goed presteert, maar ik denk dat het nog fijner is om de kwaliteiten van je kind en jezelf te zien en deze ook te waarderen en te benutten. Wie weet beschikken jullie over dezelfde kwaliteiten en zetten jullie deze onvoldoende in. Doe er dan wat mee!

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven