Zoeken
  • Nienke van Wanroij

Erbij horen, ook in deze tijd

Als kindercoach en moeder maak ik me zorgen over onze kinderen die opgroeien in een wereld waar heel veel verdeeldheid heerst. Ieder mens, groot en klein is onderdeel van verschillende groepen (systemen). En in iedere groep vervul je een andere rol. Ga maar eens bij jezelf na bij welke groepen je hoort, en wat je rol binnen deze groepen is. Je hoort waarschijnlijk bij een gezin, het gezin dat je hebt gesticht, of het gezin waar je uit bent voortgekomen. Je hoort bij een grotere familie. Je hoort bij een bedrijf, een school of een klas. En zo zijn er nog veel meer systemen te noemen waar jij onderdeel van bent.Over het algemeen hebben deze groepen allemaal hun eigen regels, waarvan verwacht wordt dat je aan deze regels voldoet. Wanneer je je niet aan de regels houdt, heb je kans dat je er niet meer bij hoort. En laat dit nou iets zijn, waar veel mensen slecht tegen kunnen. De mens is een kuddedier en wil graag ergens bij horen.


Het wordt dan ook lastig wanneer de regels van de groepen waar je bij hoort niet met elkaar matchen. Om een voorbeeld te geven, je groeit op als kind in een asociaal gezin waar heel veel gevloekt wordt. Je beste vriendje of vriendinnetje komt uit een gezin waar vloeken uit den boze is. Wat ga je dan doen als kind zijnde?

Je wilt bij je familie horen maar ook bij dat vriendje of vriendinnetje.


Afgelopen maandag maakte mijn jongste dochter (ze zit in groep 5 en is 7) ook zoiets mee. Tijdens het buitenspelen had een vriendinnetje gezegd dat mondkapjes ongezond zijn, en twee andere vriendinnetjes hadden dit beaamd. Mijn dochter ziet dat mijn man en ik mondkapjes dragen op plekken waar het is voorgeschreven, maar ze wilde ook graag bij haar vriendinnetjes horen. Ze heeft dan ook gezegd dat ze niet weet of mondkapjes ongezond zijn. Gelukkig zijn ze daarna gewoon weer verder gaan spelen. Maar toen ze het aan me vertelde, merkte ik wel dat ze het een lastige kwestie vond.

Andersom speelt dit natuurlijk ook voor de kinderen in de groepen en klassen die dringend worden geadviseerd om een mondkapje te dragen maar waar thuis een andere mening geldt. Ook zij staan in een spreekwoordelijke spagaat.


Met deze blog vraag ik vooral een stukje bewustzijn van ouders en andere volwassenen, dat ze inzien dat het voor kinderen in deze huidige tijd heel lastig kan zijn, wanneer regels die ze vanuit huis meekrijgen niet matchen met de regels van vriend(inn)en of van school. Blijf in gesprek met je kind en bied waar nodig een luisterend oor. En ik denk dat het belangrijk is, om kinderen te leren dat volwassenen verschillende keuzes maken, maar dat dat de keuzes van de grote mensen zijn.


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven