Zoeken
  • Nienke van Wanroij

Denk jij de waarheid over jezelf?

Deze vraag stel ik niet voor niets. Er kan een groot verschil zitten tussen wat jij denkt over jezelf en wat de omgeving denkt. En wat dan de waarheid is, laat ik in het midden. Wanneer je omgeving denkt dat iets onmogelijk is, en jij denkt dat je het wel kunt, en je blijkt gelijk te hebben, dan is er natuurlijk niks aan de hand. Maar wanneer jij je kwaliteiten niet benut, omdat je niet weet dat je ze hebt, of omdat je denkt dat niemand er op zit te wachten, is dat natuurlijk zonde.


Deze gedachten worden ook wel belemmerende gedachten genoemd. Belemmerende gedachten kunnen ook in de gezinssituatie voorkomen. Dit kan zijn door te denken, mijn kind vergeet toch altijd alles dus ik moet zorgen dat zijn spullen altijd goed klaar staan. Hiermee belemmer je je kind in zijn zelfstandigheid. Hij of zij wordt niet uitgedaagd om het zelf te doen en hoeft de verantwoordelijkheid ook nog niet te dragen. Je belemmert jezelf als ouder ook doordat je meer hooi op je vork neemt dan dat je eigenlijk zou hoeven.


Een andere belemmerende gedachte van een ouder over een kind kan zijn, dat je kind toch nooit luistert. Hierdoor kun je anders gaan communiceren naar je kind, en misschien heb je zelfs wel de neiging om (onbewust) minder goed naar je kind te luisteren. En dan kom je in een vicieuze cirkel terecht.


En dan zijn er ook nog de ingefluisterde belemmerende gedachten, waar ik me ook geregeld schuldig aan maak. Zelf heb ik geen talenknobbel en al helemaal niet voor Engels (eigenlijk ook een belemmerende gedachte). Onze oudste dochter zit in groep 6 en vindt Engels ook lastig. Dit is volgens mij nog versterkt doordat ik geregeld heb benoemd dat ze dat van mij heeft, en dat ik ook niet goed was in talen. Ook heb ik het (te vaak) benoemd naar anderen, terwijl zij het kon horen. Ze is er nu dan ook van overtuigd dat ze niet goed is in talen.Een ander voorbeeld is, dat deze zelfde dochter heel lang heeft gedaan over het behalen van haar zwemdiploma’s. Ze had moeite met door het gat zwemmen. En waarschijnlijk heeft ze dat vaker gehoord dan goed voor haar was. Ik denk dat ze haar diploma’s eerder had kunnen hebben, wanneer ze vaker had gehoord, ze kan nog niet door het gat zwemmen, maar daar zijn we hard mee aan het oefenen, dus binnenkort gaat het haar lukken. En nu is ze 10 en is ze een echte waterrat.


Die belemmerende gedachten, zitten helaas ook in de hoofden van onze kinderen. Wat zich uit in minder zelfvertrouwen en faalangst. Wanneer je als kind maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat je iets niet kunt dan wordt het vanzelf waarheid. Dus wat ik jou als ouder wil vragen, wees je bewust van je eigen belemmerende gedachten en ook van de belemmerende gedachten van je kind. Ontdek samen wat jullie waarheid is. Hier help ik jullie als coach graag mee.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven